Hvad er sportsskader?
Helt kort fortalt er sportsskader i realiteten et paraplyudtryk for skader du pådrager dig ved sport og anden fysisk aktivitet. Som dette antyder er der tale om et stort felt, hvor mange forskelligartede skader kan passe ind. Ydermere, er det sådan, at visse af de typiske sportsskader også kan opstå på andre måder end gennem sport.
Der er altså tale om et stort felt, og alt afhængigt hvilken sport du dyrker, vil visse skader være mere typiske end andre. Skader i forbindelse med cykling vil for eksempel ofte være anderledes end ved badminton, selvom det selvfølgelig også skal siges, at der kan være overlap.
På trods af disse forskelle er der mange ligheder sportsskader imellem, og dermed også meget at sammenligne når det kommer til forebyggelse og behandling. Særligt hvis du ser på de to overordnede grupper af sportsskader: de akutte og dem der kommer af overbelastning.
Eksempler på sportsskader
Disse to overordnede grupper af sportsskader, de akutte og dem der kommer af overbelastning, dækker stort set alle typer sportsskader. De akutte er dem der opstår ”ud af det blå”. Disse er mere udbredt i kontaktsport som fodbold, håndbold og lignende. De kan dog også forekommer i andre sportsgrene, som cykling hvor du kan komme ud for uheld.
Sportsskader der kommer af overbelastning er de sportsskader der opstår over tid. Typiske eksempler er ting som tennis- og golfalbuer samt smerter i knæ og skuldre. Overbelastningen kan skyldes flere ting: du træner for hårdt, manglende restitution, forkert teknik og så videre. Disse typer skader kan forekomme i de fleste sportsgrene, men er særligt udbredt blandt løbere.
Hvilken type skade der er tale om har meget at sige når det kommer til behandling og særligt til forebyggelse. Det er klart at et brækket ben som resultat af en fejlslagen tackling i fodbold ikke kan forebygge på samme måde som en tennisalbue.
Hvad gør man?
Har du fået en sportsskade eller tror du, at du er på vej til at få, er det selvfølgelig vigtigt at opsøge professionel hjælp. Dette vil typisk enten være hos din praktiserende læge, en fysioterapeut eller en kiropraktor – eller på hospitalet ved særligt, akutte situationer.
Ofte vil behandlingen af sportsskader involvere forskellige øvelser, som fx på et vippebræt eller en gulvmåtte, og masser af ro til det skadede område af kroppen. Det er vigtigt at opsøge professionelle også selvom det ikke gør meget ondt, da en ubehandlet skade kan gå hen at blive værre, særligt hvis du fortsætter med at dyrke sport.
Forebyggelse er en anden ting du bør gøre når det kommer til sportsskader. God forebyggelse kræver at du sætter dig lidt ind i potentielle skader der kan komme fra lige præcis din sport. Dette kan betyde at snakke med dine holdkammerater eller andre du dyrker sport med, og høre deres oplevelser med skader. Ellers er en googlesøgning ofte nok til at give dig et godt overblik og handle herefter.
Grej der hjælper
Har du fået en sportsskade, uanset typen, kan det være svært at vende tilbage til at dyrke sporten igen. Ofte vil skader enten direkte påvirke dig, eller så kan frygten for at de vender tilbage psykisk påvirke dig. Uanset hvad, kan det være en lang og svær kamp tilbage til at dyrke sport.
Der er dog hjælp at hente, ikke kun hos fysioterapeuten. Forskelligt grej og gear kan hjælpe dig tilbage på løbebanen, cykelruten eller i håndboldhallen. Støtter og bandager er ofte meget hjælpsomme og giver støtte til de skadede områder.
Tag for eksempel en knæbøjle fra Rucanor. Denne vil give god støtte til knæet, et område der ofte rammes af overbelastning. Eller armbåndstræning fra XQ Max der kan hjælpe hvis håndleddet er ramt.