Hvor mange (kalorier) kcal forbrænder man ved løb?

11. apr 2020 | Løb

Mængden af kalorier du forbrænder under løb afhænger primært af din vægt. Der skal en given mængde energi (kalorier) til, at flytte en given masse (kg).

Som en tommelfinger-regel kan du bruge en simpel udregning som ser således ud:

Du forbrænder som tommelfingerregel: 1 kalorie pr kg du vejer pr km du løber.

Hvor mange kalorier forbrænder du ved de forskellige længder af løb?

Lad os tage udgangspunkt i, at du vejer 70 kg.

  • 1 km = 70 kalorier
  • 3 km = 210 kalorier
  • 5 km = 350 kalorier
  • 10 km = 700 kalorier
  • 15 km = 1.050 kalorier
  • 21,1 km (halvmaraton) = 1.477 kalorier
  • 42,2 km (maraton) = 2.954 kalorier

Udregningen til mængden af forbrændte kalorier på en løbetur

  • Du vejer 70 kg
  • Du løber 5 km

Udregning: 70 kalorier pr km x 5 km = 350 kalorier ved løb

Der kan så være nogle flere parametrer, som skal tages i betragtning.

Har du fx løbet et træningspas med høj intensitet, så vil du have en form for “afterburner” og forbrænde yderligere kalorier efter du stopper med løbet.

Så mængden af kalorier du forbrænder er selvsagt lavere, hvis du er en “lille” person i forhold til en person, som er “stor”. Hvilket giver perfekt mening, da en større masse kræver mere energi at flytte.

Se her hvor mange kalorier man forbrænder ved at gå.

Beregn hvor mange kalorier du ca. bruger om dagen

Nedenstående beregner kan beregne, hvor mange kalorier du ca. bruger om dagen. Dertil skal du lægge det antal kalorier du forbrænder ved ekstra motion og fysisk udfoldelse.

Imperial
Metric
Basic Information
years
kg
cm
Activity Level
Your results:
Target calorie intake per day:
0

Hvis du løber længere distancer har du brug for at indtage energi

Hvis du løber længere distancer, så er det en god idé, at medbringe lidt ekstra kalorier (nogen gør det i form at lidt “fast sukker” og andre i form af lidt energidrik) som du nemt kan optage under løbet. Det er dog ikke nødvendigt under kortere distancer på op til 10 km. Det afhænger dog af flere ting, som din løbeerfaring og form, og hvordan du har indtaget kalorier i løbet af dagen op til løbet.

Det kan i flere tilfælde være en god idé, at indtage kalorier efter løbet. Og tag evt. en proteindrik efter de længere løb, så du kan bygge musklerne op igen og restituere (læs om kompressionsstøvler og hurtig restitution her).

Forbrænder man flere kalorier ved at løbe hurtigere?

Ja, generelt set forbrænder man flere kalorier ved at løbe hurtigere. Når man løber, bruger man energi fra kroppen, og det kræver en vis mængde kalorier at opretholde denne energi. Når man løber hurtigere, øges intensiteten af træningen, og kroppen bruger derfor flere kalorier for at opretholde denne energi.

Der er flere faktorer, der påvirker, hvor mange kalorier man forbrænder ved løbetræning, herunder ens kropsvægt, intensiteten af træningen, løbets varighed og ens konditionsniveau. Generelt vil man dog forbrænde flere kalorier ved at løbe hurtigere, end hvis man løber langsommere.

Det er vigtigt at huske på, at den samlede kalorieforbrænding også afhænger af, hvor meget man løber og hvor ofte man træner. En kombination af løbetræning med høj intensitet og træning med lavere intensitet kan være en effektiv måde at forbrænde kalorier og forbedre ens kondition på.

Er der forskel på typen af kalorier man forbrænder ved løb?

Ja, der er forskel på, hvilken type kalorier kroppen forbrænder under forskellige træningsintensiteter. Når man træner med lavere intensitet, forbrænder kroppen primært fedt som energikilde, mens den under højintensiv træning, som for eksempel løb med høj hastighed, vil forbrænde flere kulhydrater som energikilde.

Når man træner med lavere intensitet, har kroppen tid til at omdanne fedt til energi. Fedt er en vigtig kilde til langsom energi og vil ofte være en del af den samlede kalorieforbrænding ved længere, mindre intense aktiviteter.

Ved højintensiv træning, hvor kroppen har brug for hurtig energi, vil den primært bruge kulhydrater som energikilde. Dette skyldes, at kulhydrater kan omdannes hurtigere til glukose, som er den vigtigste energikilde til musklerne.

Uanset hvilken type kalorier der forbrændes, vil man forbrænde flere kalorier, når man træner med højere intensitet. Desuden vil et sundt og varieret kostindtag, der indeholder både fedt, kulhydrater og proteiner, være nødvendigt for at opretholde en optimal træningsydelse.

Kan du tabe dig ved at cykle? Læs alt om det her.

SE OGSÅ