Hvorfor får man krampe ? Hvad er krampe ? Og hvordan undgår man det?

14. apr 2020 | Løb, Skader, Træning

Når krampen pludseligt rammer er det som om musklen trækker sig voldsomt sammen, og man bliver nærmest helt lammet med voldsomme smerter, for det gør ondt!

  • Hvad er krampe?
  • Hvorfor får man krampe?
  • Hvordan stopper man krampe?
  • Hvordan kan man undgå krampe?

Hvad er krampe?

Krampe er ufrivillige muskelsammentrækninger, så musklen overhovedet ikke kan slappe af. Krampe skyldes, i sportssituationer, oftes overforbrug af musklen.

Krampe er en meget ubehagelig tilstand, som er ufarlig, men føles meget smertefuld.

Hvorfor får man krampe?

Overforbrug af en muskel, dehydrering, muskelspænding eller blot at holde en position i en længere periode kan forårsage muskelkramper.

Man ved ikke med sikkerhed hvorfor man får selve krampen, men derimod ved man godt hvordan man får krampe.

Der kan være flere årsager til krampen, men for dem, som dyrker sport, så er dehydrering en stor faktor.

Når du dehydrerer, vil du også miste en del af de salte, som er med til at sikre, at kroppen fungerer normalt. Og specielt hvis du træner i et varmt miljø, så er det meget vigtigt, at du ikke kun får tilført væske, men også mineraler og salte for, at kunne præstere optimalt.

Krampe kan også komme, når du som sportsudøver når ud i “overforbrug” og har præsteret så meget, at musklen “giver op”.

Det er noget man ofte ser hos fodboldspillere til sidst i en kamp, efter de har givet den sidste kraftanstrengelse, og de smider sig på græstæppet og skal have hjælp til at strække benet ud.

Ud over mineralmangel, saltmangel og en voldsom fysisk kraftanstrengelse, så kan der være tilstande som mangel på motion, der kan give kramper.

Når du er i dårlig form, så vil du hurtigere opleve, at musklen når sit max og derefter går i kramper pga. overanstrengelse, så nogle gange kan det også være en smule selvforskyldt.

Der er mange, som har forsøgt at finde forklaringen på, hvorfor man får krampe, men der er ingen, som er kommet med en endegyldig forklaring endnu.

Det er mere gisninger ud fra hvad, som er af mangler eller andet kan gøre, og som resulterer i kramper.

PurePower Hydro - Elektrolyt tabs - Appelsin - 20 tabs.


Se produktet her

PurePower Hydro - Elektrolyt tabs - Bær - 20 tabs


Se produktet her

PurePower Hydro - Elektrolyt tabs - Tropical - 20 tabs


Se produktet her

PurePower Hydro Plus - Ananas - Koffein tabs - 1x20 stk


Se produktet her

PurePower Hydro Plus - Citrus - Koffein tabs - 1x20 stk


Se produktet her

PurePower Hydro Plus - Hindbær - Koffein tabs - 1x20 stk


Se produktet her

SIS GO - Hydro Tabletter - Ananas og Mango - Rør med 20 elektrolyttabletter a 4 gram


Se produktet her

SIS GO - Hydro Tabletter - Bær - Rør med 20 elektrolyttabletter a 4 gram.


Se produktet her

SIS GO - Hydro Tabletter - Citron - Rør med 20 elektrolyttabletter a 4 gram


Se produktet her

SIS GO - Hydro Tabletter - Cola og koffein - Rør med 20 elektrolyttabletter a 4 gram


Se produktet her

SIS GO - Hydro Tabletter - Jordbær & lime - Rør med 20 elektrolyttabletter a 4 gram


Se produktet her

SIS GO - Hydro Tabletter - Pink grapefrugt - Rør med 20 elektrolyttabletter a 4 gram


Se produktet her

Hvordan stopper man krampe?

Det er vigtigt at, du først og fremmest får afspændt musklen, og at du får den strukket ud, så der igen kan komme blodgennemstrømning.

Det er også det du måske har set i fodboldkampe. Det er det første som enten modstandere eller holdkammerater gør, så snart man bider i græsset.

Så stræk musklen og gnid den forsigtigt for, at hjælpe den med at slappe af.

Har du krampe i lægmusklen, så læg din vægt på dit ben og bøj knæet let. Hvis du ikke er i stand til at stå, skal du sidde på gulvet eller i en stol med dit berørte ben udstrakt.

Og træk foden op mod hoved ansigt.

Har du krampen i baglåret, så stræk tæerne mod dit hoved, mens dit ben forbliver i en ret position.

Ved en krampe foran i låret kan du bruge en stol til, at stabilisere dig selv og prøve at trække din fod mod din bagdel.

I alle tilfælde kræver det lige, at man “tager sig sammen” og får strukket musklen, selvom det i første sekund er ubehageligt. Så hjælper det relativt hurtigt, når man får strukket musklen.

Du kan også prøve at påføre noget varme og noget koldt. Brug et varmt håndklæde eller en varmepude på den stramme muskel.

Hvad hjælper mod krampe og hvordan kan man undgå krampe?

Hvordan man kan undgå krampe, det er et spørgsmål dem som lider af kramper, spørger sig selv om. For det er bestemt ikke noget, som er morsomt, for det er smertefuldt hver gang.

Der er selvfølgelig ting, som man selv kan gøre. Du skal hver dag sørge for at spise varieret, så undgår du at komme til at mangle mineraler og salte.

Det er også nødvendigt, at du er velhydreret hver eneste dag, for der er meget, der tyder på, at det kan afhjælpe problemerne for nogen.

Der er også noget, som tyder på, at du kan afhjælpe kramper ved at få strukket ud efter træning. Det er dog noget, der er mange forskellige meninger om, og som stadig debatteres blandt de skriftkloge i dag, men det skader ikke at gøre det, og hvem ved om det hjælper.

Hvis du lider meget af nattekramper, så er det en mulighed, at du kan prøve at smøre dine lægge med magnesiumcreme. Det er noget, som en del læger i de senere år har forsøgt, og for nogen ser det ud til at virke.

Sker det, mens du dyrker sport, at du får krampe, så er udstrækning og massage efterfølgende en rigtig god idé at prøve, for det virker, og du kan så i det mindste slippe for smerterne og for at sidde som på stilke resten af tiden.

Det skal også tilføjes, at brug af kompressionsstøvler kan mindske risikoen for krampe.

SE OGSÅ