Få mest muligt ud af din træning – og undgå skader

29. aug 2017 | Motion, Skader

Hvordan får du mest mulig ud af din træning? Det er meget individuelt hvad der skal til for at man opnår en rigtig god træningoplevelse. Der skal en gang imellem lidt ekstra til at gøre oplevelsen rigtig god, så man samtidig holder motivationen oppe.

Opvarmning er forebyggende

En god opvarmning, giver som udgangspunkt færre skader. Bedre idrætsopvarmning kan forhindre flere tusinde idrætsskader. Mange prioriterer ikke opvarmningen inden træningen, fordi de ikke på nuværende tidspunkt kan mærke konsekvenserne af det. Ondt i knæene, dårlige ledbånd og slidgigt er noget flere døjer med. Mange længervarende skader, som vil hjemsøge en resten af livet, opstår ved idrætsskader.

Opvarmning er i høj grad det samme som forebyggende træning, og for få har fokus på det. Det er endten ens eget ansvar eller en træners ansvar at sørge for, at udøveren passer på sin egen krop. Man kan aldrig sikre sig 100% mod at blive skadet, men specifikke øvelser og et godt træningsprogram kan nedsætte risikoen. Særligt hvis man laver træning med høj puls og intensitet i længere tid af gangen, som fodbold og håndbold, er der større chance for, at komme til skade.

En grundig opvarmning er vigtig for at forebygge skader, men også for at få din krop indstillet på, at den skal til at være aktiv. Formålet med opvarmning indeholder derfor ogsp mental parathed, fysisk parathed og performance forbedring. Optimal opvarmning hæver muskel-samt kernetemperatuen, øger kredsløbet og forbedre smidigheden i muskler og sener.

Giv dig selv et boost

Energi og motivation er to faktorer din træning bygger på. Det er vigtigt at din krop kan præstere og du passer på den, særligt hvis du ønsker at være mere dedikeret til din træning. Flere og flere benytter sig af online træningsforløb, som oftes indeholder en vis form for kostplan. For det er vigtigt, at din krop har det den skal bruge, for du kan yde optimalt.

Først og fremmest er det vigtigt man kigger på, hvad dit formål med træningen er. Ønsker du at tage på i muskler, ønsker du at tabe dig eller er du mere atletisk allerede og har et ønske om at øge konditionen? Hvis man ønsker at tage på i muskler, er det vigtigt, at man ikke spiser for lidt. Hvis man spiser for lidt tager kroppen af de f.eks. muskler man allerede har opbygget, hvilket ikke er godt. Derfor spiser mange bodybuildere for eksempel meget protein og drikker proteindrik før og efter træning. Det er dog vigtigt, at man ikke indtager for meget, så det er i overskud i kroppen.

Proteinpulver er et ad af de mest kendte, men der findes også andre kosttilskud som for eksempek kreatinpulver og pre-workout. Kreatinpulver har en betydelig effekt for muskelmassen og styrken, reducerer muskelømhed og har ingen bivirkninger, da det er et naturligt stof kroppen allerede selv producerer. Pre-workout øger dit stofskifte, hvilket er godt, hvis man ønsker en høj fedtforbrænding. Du forbedre din udholdenhed, da det består af blandt andet kreatin, koffein og B-vitaminer.

Musik og udstyr

Flere og flere bruger musik under deres træning, for at øge koncentrationen og lukke omverdenen ude. Musik kan være med til at øge din præsentation med hele 15 procent og sætter derfor mere skub i løbeskoene, end stilheden i skoven. Motiverende musik inden og under løbeture har en stor indflydelse på dit løberesultat, særligt tidsmæssigt.

Ligesom meget andet udstyr er forbedret, er høretelefoner også blevet smartere, lettere og langt mere praktiske. Trådløse høretelefoner giver dig en langt større frihed. Man hænger ikke fast i en ledning, får stoppet musikken og dermed løbeturen. Ens fokus er nem at fjerne fra ens fysiske aktivitet, særligt hvis motivationen ikke er helt i top i forvejen. Men mange fitnesscentre har også bare konstant musik spillende og forskellig musik i forskellige afdelinger af centeret. Professionelle trænere sørger for den bedste bluetooth højtaler under deres træningspas.

Rytmen i musikken støtter op om rytmen i motorikken. Musik er meget energi-effektivt når man arbejder synkront med rytmen i musikken. Man bruger mindre ilt, når du arbejder med den rette rytme, hvilket gør, at du bruger mindre ilt og hermed forbedre din udholdenhed.

SE OGSÅ