Er e-cigaretter effektivt mod rygestop?

9. maj 2018 | Sundhed

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at mere end en femtedel af danskerne dagen i dag stadig ryger. Der har ingen fremgang været siden 2011, og det må anses som ganske alvorligt. Til gengæld indrømmer 72% af de nuværende og tidligere rygere, at de ikke ville ryge, hvis de kunne leve deres liv om. Dette er et meget lille lys for enden af tunnelen, da man her må konkludere, at de rent faktisk godt kunne overveje at stoppe. De indrømmer i hvert fald implicit, at der tydeligvis er negative konsekvenser ved rygning.

Hvad er effektivt mod rygestop?

Her findes utallige rygestopkurser, men det lader ikke til at have den forventede effekt på modtagerne. Her må primært de unge nævnes, hvor kommunikationen og budskabet i hvert fald ikke er gået helt succesfuldt igennem. Til gengæld har det vist sig, at rigtigt mange danskere har fået meget ud af at stoppe rygningen ved hjælp af e-cigaretter. En e-cigaret kan måske ikke direkte gå ind og erstatte den traditionelle cigaret. Sundhedsmæssigt er der ikke lavet omfattende forskning, der kan konkludere nøjagtigt, hvor meget sundere det er, at ‘dampe’ e-cigaretter. Én ting er dog sikkert, og det er, at tobakken og tjæren er noget af det mest skadelige i en cigaret. Disse kvittes, som bekendt, i e-cigaretterne, og specielt dét faktum har god effekt på dit helbred.

Hvad er forskellen fra en cigaret til en e-cigaret?

En ganske almindelig cigaret indeholder mere end 4000 kemiske forbindelser, hvor tjære er en af de mest skadelige. Her findes nemlig en række kendte giftige og kræftfremkaldende stoffer og forbindelser. Herudover inhalerer man damp i en e-cigaret og åbenlyst ganske almindelig røg i en cigaret. Der er naturligvis adskillige kemiske forskelle, men det er vigtigt at udtrykke de sundhedsmæssige fordele såsom ovenstående.

E-cigaret – et billigere og sundere alternativ

Det anbefales derfor på det kraftigste at begynde at ‘dampe’ i nedtrapningen af rygning. At dampe er udtrykket for ens handling, når man benytter en e-cigaret. Den indeholder nemlig damp, som opvarmes, og det er det, man inhalerer. Det viser sig samtidigt, at der er store besparelser at hente ved at begynde på e-cigaretter, når man sammenligner med almindelige cigaretter. Der er god grund til at starte, men det kan også være svært at komme fra start. Hvor kan man købe e-cigaretter, og hvad bør man vide om dem?

E-cigaretter forhandles blandt adskillige danske udbydere, og vi anbefaler, at du får dig et uddybende overblik. Det kan du se her.

Man kan med fordel også selv udvælge sin helt egen favorit smag, når man først har investeret i sin e-cigaret. Dette hedder en e væske, som du kan læse mere om her. Der findes utallige smagsvarianter, som stiller dig som forbruger rigtigt godt, således at du får lyst til at dampe igen. Lugten af røg fra cigaretter forsvinder fra tøjet og ånden, hvilket også må anses som en stor fordel. Fordelene er mange, og utvivlsomt er det altså, at e-cigaretter kan være et rigtig fint redskab til at stoppe rygning – eller om ikke andet til at trappe ned på det.

SE OGSÅ