De Bedste Vandreruter i Danmark | Inkl. Panorama-ruterne >>

3. mar 2021 | Vandreruter, Vandring

Trekking, hiking, vandring eller blot en gåtur. Du finder lang række fremragende vandreruter i Danmark. Du behøver ikke engang, at rejse til eksotiske himmelstrøg for at opleve skøn natur og komme ud i det fri for at koble af. At gå lange strækninger i vild natur i Danmark er en helt ideel måde, at opleve landet på.

Der findes i alt mere end 10.000 kilometer vandreruter i Danmark, og der bruges meget tid og energi på at vedligeholde disse vandrestier, som giver de mange besøgende nogle fantastiske oplevelser.

I Danmark er der et væld af smukke vandreruter, både på Sjælland, Fyn, Jylland og øerne omkring. Det danske landskab er smukt og varieret at vandre i, og hvis man er vild med naturoplevelser eller ønsker at finde ro i sjælen og stresse af, så er det ideelt at tage vandrestøvlerne på og komme ud i naturen. Det er næsten svært at vælge, hvor turen skal gå hen, for det danske landskab byder på lidt af hvert.

Her viser vi dig nogle af de absolut bedste vandreruter i Danmark. Og nogen er endda certificerede som Premium vandrerute af det anerkendte Deutsches Wanderinstitut.

Det vil være umuligt at nævne alle vandreruter i denne artikel, så her vil vi koncentrere os om Premium ruter og panoramaruter.

Hvad er Premium vandreruter?

Premium vandreruter er et varemærke, som Deutsches Wanderinstitut står bag. Formålet med varemærket er at certificere og kvalitetssikre bestemte vandreruter i Europa. De skal opfylde strenge kvalitetskrav for at blive godkendt, og man finder hundredvis af Premium ruter i lande som Tyskland. Holland, Østrig, Schweiz, Belgien, Luxembourg og Frankrig. Premium vandreruter er kendetegnet ved at have et vandresegl, som er varemærkebeskyttet. Premium vandresegl er opdelt i fire typer af ruter, som har hver sit symbol: Langdistanceruter, Rundvandreruter, Alpine Premium vandreruter og Vintervandreruter.

Vandring på Premium vandreruter

Der er mange fordele ved at vælge at vandre på en Premium vandrerute. Når man vælger at vandre på en af Premium vandreruterne er man dermed sikret god kvalitet og fantastiske naturoplevelser.

I både Danmark og udlandet er man sikret gode oplevelser. Ruterne har forskellige længder og sværhedsgrader, så man kan både være begynder og øvet. Man kan træne sig op til at gå de lange ruter.

Nogle af ruterne kaldes for Panorama ruter, fordi de har en smuk udsigt undervejs.

I Danmark findes der i skrivende stund fire Premium vandreruter, som alle er mellem 10-15 kilometer lange.

Det er Mariager Fjord Panoramarute, Rebild Bakker Ruten, Tranum-Fosdal ruten og Husby Klitplantage Ruten. De har alle symbolet Rundvandrerute.

Panoramaruter i Danmark

Ud over Premium ruter finder man også de såkaldte panoramaruter i Danmark. Panoramaruterne findes overalt i Danmark, 26 stk. i alt. De ligger som sløjfer på Vestkystruten og Berlin-København-ruten, der er to nationale cykelruter. I alt finder man 16 panoramaruter i det vestlige Danmark og 10 stk. panoramaruter i det østlige Danmark. Panoramaruterne har forskellige temaer, og man får mange spændende oplevelser undervejs. Man behøver ikke at gå eller cykle hele ruten, men kan begynde et vilkårligt sted og gå eller cykle en del af ruten. Man kan fx opleve istidslandskabet ved Roskilde og Roskilde Fjord, eller man kan tage panoramaruten Tønder – Schackenborg og opleve marsklandskabet i Nationalpark Vadehavet og Schackenborg slot. Er man til bølgeskum og store sandstrande, så kan man vælge panoramaruten Blokhus-Saltum-Hune.

Mariager Fjord Panoramarute

Danmarks første certificerede vandrerute løber fra Hobro Lystbådehavn til Bramslev Bakker. Ruten er 10 kilometer lang og tager cirka 3 timer at gennemføre. Men der er bestemt mulighed for at standse op og nyde udsigten over Mariager Fjord fra bænke undervejs. Man vandrer gennem skønne landskaber, som vekslet mellem skovområder og åbne områder, og vandrestierne går gennem et bakket terræn. Der er mulighed for at holde pause på en hyggelig restaurant i Bramslev Bakker. I slutningen af ruten kommer man helt tæt på fjorden og vandet. Ruten er tydeligt markeret med skilte, så man trygt kan gå der. Mariager Fjord Panoramarute fik 73 oplevelsespoint af Deutsches Wanderinstitut, som betyder, at den kan måle sig med ruter i Schwarzwald og Harzen, når det gælder naturskønne landskaber.

Rebild Bakker Ruten

Rebild Bakker ruten er 10,8 kilometer lang og blev certificeret i 2018, hvor ruten opnåede 79 oplevelsespoint, hvilket er meget flot. Det er muligt at gå kortere ruter på henholdsvis 4 kilometer eller 8 kilometer, hvis man ønsker en kortere gåtur. Den smukke rute løber gennem både skov og åbne hedelandskaber. Man skal være i god kondition, for det er et bakket terræn med fantastisk udsigt fra bakketoppene, og i bunden af terrænet finder man Ravnkilden i Rold Skov, som er en af de smukkeste kilder i området. Kilden udspringer under bøgetræerne og løber hen til Lindenborg Å. Man kan krydse via et trædested, og samtidig få fyldt sin drikkedunk med kildevand. Ved foden af Rebild Bakker finder man krybskytten Lars Kjærs hus, hvor han boede sammen med sin familie. Troldeskoven er også en helt særlig oplevelse på ruten, og her finde man træer med krogede og knortede stammer og grene. Efter Troldeskoven kommer man op til Sønderkol, som ligger 102 meter over vandet og er det højeste punkt på ruten. Herfra er der en fantastisk udsigt til Gryden – det område hvor Rebildfesten afholdes hvert år den 4. juli.

Tranum-Fosdal ruten

Tranum-Fosdalen i Jammerbugt Kommune fik 79 oplevelsespoint og blev certificeret i 2018. Ruten er 11,7 kilometer lang. Denne fantastiske rute begynder i Tranum og byder på et varieret landskab og vidunderlige udsigter. Efter at have passeret graner og en birkelund kommer man til flere bronzealderhøje. Baunehøj er den højeste og måler 84 meter over havets overflade. Baunehøj er dermed det højeste punkt i Han Herred. Den videre rute fører til skovområdet Langdal Plantage, hvorefter man når til Ingeborgs Bakker, og herfra kan man nyde en fantastisk udsigt fra bænken over de græsbeklædte bakker. Dernæst går turen til Fosdal Plantage, hvor man finder Lerup Kirke fra 1100-tallet og Vor Frue Kilde, og mange folk har i tidens løb drukket vandet fra den hellige kilde. Vandreturen går nu op ad en trappe på 110 trin, hvorefter man går langs Lien, som er Danmarks længste indlandsskrænt, som er syv kilometer lang. Terrænet på ruten er kuperet og kræver derfor, at man er udholdende.

Husby Klitplantage Ruten

Husby Klitplantage Ruten er 15 kilometer lang og blev certificeret i 2018, hvor den fik 58 oplevelsespoint. Ruten løber gennem klitlandskabet i Ulfborg og Nørre Fjand. I 1858 anlagde man Klitplantagen for at forhindre sandflugt ved Husby. Man kan opleve et bakket klitlandskab, og man kan i perioder se havet. Undervejs på ruten ligger der en sø, hvilket indbyder til, at man tager et hvil, og man kan få forplejning hos Fjand Gårdbutik. Klitplantagen rummer forskellig slags skov. Vandreturen tager sin begyndelsen ved Helmklink Havn nær Nissum Fjord. Man går sydvest til Spidsbjerg Strand og via klitterne ved Vesterhavet når man op til skyttegrave og bunker, som er fra krigens tid. Turen gennem klitterne fører til højen Marens Maw med en fantastisk udsigt ud over fjorden og havet. Dernæst vandrer man sydpå ad Raketvejen, som har fået sit navn, fordi det var her man i gamle dage reddede skibbrudne med raketter og reb. Græm Strand, Græm Klint og en svømmetur i Skavemosen, hvos vejret tillader det, er andre oplevelser man kan få undervejs. Man kan desuden indtage sin medbragte mad ved de opstillede borde ved Skavemosen, eller man kan slå et smut forbi Fjand Gårdbutik. På den sidste del af ruten kan man opleve en betagende udsigt over Nissum Fjord.

Jyllands historiske vandreruter

En af de mest populære vandreruter i Danmark er Hærvejen, der strækker sig helt op til 500 km. Ruten er kendt for den smukke varierede natur, der følger dig på hele strækningen. Du vil både gå igennem skov, bakkedale, åer og store enge – alt det bedste fra dansk natur.

Hærvejen har blandt andet fået sit navn, da den i gamle dage blev brugt til både hær- og handelsvej, udover at være pilgrimsrute.

En anden meget populær og smuk vandrerute i Jylland er Panoramaruten Mariager Fjord ved Hobro og Bramslev Bakker.

Det er den første vandrerute i Danmark, som er certificeret som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. Europas mest udbredte kvalitetssystemer for vandreruter.

Hærvejen

  • Ruten går gennem Jylland fra Vendsyssel til Padborg
  • I alt kan du gå 500 km på hele ruten, alt efter tempo tager det omkring 3 uger til fods at gå fra nord til syd.
  • Der er mulighed for overnatning på hele strækningen
  • Du kan selv designe længden af ruterne undervejs og dele den op i etaper

Man kan også holde sig til Sønderjylland, og vælge at følge Gendarmstien, der i alt er 74 km lang. Ruten starter ved Padborg, og går til Als.

Denne vandretur er kendt for de historiske landemærker nær den tyske grænse, da man går i sporene på grænsegendarmeriet fra 1839, der havde til opgave at holde udkig efter smuglere.

Derudover er Gendarmstien også blevet anerkendt som ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’, og gør den dermed til en europæisk kvalitetsrute, som den første af sin slags i Danmark.

Du kan downloade et kort over Hærvejsruten her: Oversigtskort

Panoramaruten Mariager Fjord

Kort og info om Panoramaruten Mariager Fjord.

Landkort over panoramaruten hobro mariager

Vandreruter på Sjælland

Glem Spanien, tag på Camønoen!

Du har nok hørt om Caminoen – den lange pilgrimsrute gennem Spanien. Men har du hørt om Camønoen?

Møn på sydsjællands østkyst bliver mere og mere attraktiv for unge Københavnere, der ønsker at komme i kontakt med naturen.

Og øen kan også byde på en helt spektakulær vandrerute på 175 km, der også går under navnet; kongerigets venligste vandrerute.

ca 250.000 skridt bliver du taget gennem betagende Møns klint, stier i urskoven, marker, strand og den smukkeste stjernehimmel, du finder på dansk jord.

Møn er nemlig kendt for sin ‘Dark sky’, der giver det klareste udsyn til en tætpakket stjernehimmel.

Camønoen:

  • Der er i alt 10 etaper, der har fået navn efter seværdighederne på hver enkelt, fx fugleetapen og klinteetapen.
  • Der er både mulighed for overnatning i shelters, teltpladser eller vandrehjem/bed and breakfast.
  • Du kan altid kontakte de lokale ildsjælde, der både arrangerer overnatning, saunagus, bagagetransport eller proviantering undervejs på ruten. Camønoen kan blive en rigtig lokal oplevelse.
  • Du kan forvente alle slags underlag og sværhedsgrader på Camønoen, alle kan være med.

Er der noget bedre sted, at nyde en stjerneklar nat end i et shelter efter en dags vandring i skønne Danmark, med en god kop the i termokanden og det knitrende bål, der holder jer varme?

Møn er vandre-entusiastens drøm.

Det kan anbefales, at du anskaffer dig nogle rigtigt gode vandrestøvler, vandrebukser og nogle vandrestave. Det er nemlig en lang og hård tur, hvis du tager den over en uges tid.

Et kortere vandre-alternativ ikke langt fra hovedstaden

Bor du I København, og ønsker at komme ud i naturen, kan du meget vel kigge nærmere på Nordkyststien, der går fra Hundested til Helsingør i Nordsjælland.

Med en længde på i alt 61 km kan du nå at gå vandreruten på en forlænget weekend, hvis du går 20 km om dagen.

Nordkysten har en række af charmerende byer såsom Tisvilde, Liseleje, Gilleleje og Hornbæk – alle fyldt med hyggelige cafeer og pause spots på din vandretur.

Nordkyststien:

  • 90% af ruten fra Hundested går langs vandet med udsigt til klitter og hav.
  • Der er flest muligheder for overnatning på hotel frem for shelters på denne vandrerute
  • Der er rigeligt med god kaffe og croissanter at proviantere sig på undervejs.
  • Ruten kan nås på 3-5 dage

Vandreruter på Bornholm

Er du til hvide sandstrande, små gamle fiskerhuse og vilde klippelandskaber? På solskinsøen, Bornholm, finder ud den betagende vandrerute på 120 km kaldet Kyststien.

Den tager dig nemlig hele øen rundt langs kysterne, gennem små og større byer, gennem mere end 30 havne og fiskerlejer og ikke mindst skønne sandstrande og klipper hele vejen rundt.

På denne vandretur starter du i byen Rønne, hvor man også ankommer med færgen, men du bestemmer selv om du vil gå ruten mod uret eller med, det er en smagssag.

Klippeøens smukke kyststi:

  • Også her er ruten inddelt i 7 etaper i forskellig sværhedsgrad, ønsker du kun at gå 1 dag eller 2, kan du med fordel kigge nærmere på, hvilken etape der tiltrækker dig.
  • Der er mange muligheder for overnatning, både på badehoteller, familiecamping eller hostels.
  • En bonus er, at ruten tager dig igennem hyggelige byer som Gudhjem eller Vang, hvor du kan få en lækker is eller en røget sild.

Det fynske øhav byder på idyl og øsamfund

En anden destination, der også går under Bedste vandreruter i Danmark, er Øhavsstien.

Med sine 220 km er det en af Danmarks længste ruter. Der findes i alt syv strækninger, der omkranser det Sydfynske øhav. Her er rig mulighed for fordybelse, ro og gode naturoplevelser.

Godt at vide om Øhavsstien:

  • Ruten går fra Langeland til Padborg
  • Afhængigt af tempo tager turen 9-11 dage
  • Øhavsstien tager dig både gennem smukke Svendborg, Siø, Svenninge bakker og ender på den lille øperle Ærø fuld af landsby idyl.
  • Også her kan man vælge enkelte dele af ruten til endagsture eller kortere vandreture.
  • Der er rig mulighed for overnatning i de fynske byer

Tag på staycation find dine vandreruter i Danmark

Der er altså en masse gode grunde til, at blive i Danmark og se al den smukke natur lige foran vores fødder. Så du behøver ikke rejse om på den anden side af Jorden for, at komme på en spændende og smuk vandretur.

Herhjemme har vi utallige gode muligheder fyldt med dansk idyl og smuk natur.

De fleste danskere vil nok blive positivt overraskede over de nævnte vandreruter, da man vil opdage nye byer, kyster, skove og dale i det danske land, man ikke var stødt på i bil eller på cykel.

Der kan vandring noget ganske særligt, for til fods kan du komme vidt omkring og i dit helt eget tempo.

Så snør vandrestøvlerne og kom ud i den friske luft. De Bedste vandreruter i Danmark venter på dig.

Den mest legendariske vandrerute i udlandet – Caminoen (Spanien)

Mange, som er mere end glade for at vandre, og rutinerede vandrer, vil gerne på et tidspunkt prøve kræfter med den berømte og legendariske Camino de Santiago i Spanien.

Den mest kendte rute hedder Camino Francés og er på 775 kilometer.

Den starter i den franske by St. Jean Pied de Port ved Pyrenæerne, og strækker sig de 775 kilometer til Santiago de Compostela. Det vil officielt tage mellem 30 og 35 dage at gennemføre rutens 31 etaper.

Det er dog muligt at vælge en af de fem andre ruter: Camino Primitivo (321 km), Camino del Norte (815 km), Camino Portugues (242 km), Camino Inglés (118 km) eller Camino Finisterre (87 km).

Der er mange forskellige (personlige) årsager til at folk går Caminoen. Nogle gør det for at overvinde sig selv fysisk. Mange gør det også for at få meditative eller ”spirituelle” oplevelser, hvor de gennem vandringer slipper gamle holdninger og overbevisninger og møder sig selv på nye måder.

Når man går alene i landskabet eller sammen et par stykker, så har man god tid til at tænke over tingene og tale sammen. For mange er det en oplevelse for livet.

Man går ved, at følge de berømte muslingeskaller, som er markeringer på ruten.

Ruterne kræver, at man har trænet op til at gå, og gå rigtig langt. Det kan man heldigvis gøre hjemme i Danmark, hvor der findes så mange fantastiske vandreruter, som allerede er nævnt ovenfor – i hvert fald en god håndfuld af de mange vandreruter.

Vandreudstyr og gode råd om sikkerhed

Hvis du vil have nogle gode vandreture, så er det en rigtig god idé at have det basale vandreudstyr med.

Først og fremmest skal du anskaffe dig et par gode vandresko eller vandrestøvler og vandresokker.

Derudover kan det være en god idé, at have en vandre-rygsække med også. Heri kan du have nødvendigt udstyr til vandreturen. Vandflasker, mad, snacks, termokande, regnslag, lommelygte m.m.

Vandrestave er også mere og mere brugte. Det er nemlig ikke kun ældre og svagt gående som bruger vandrestave. Vandrestave er med til, at aflaste din lænd, når det går stejlt op eller ned.

SE OGSÅ