Vandrejakke | Bliv Guidet til den Bedste Vandrejakke

22. nov 2021 | Sportstøj, Vandring

En god vandrejakke er en af de vigtigste dele af det perfekte vandreudstyr, når du står overfor en længere vandretur.

Vandrejakker kan også kaldes friluftsjakker eller skaljakker og er praktiske jakker, der beskytter både dig og dine vigtigste genstande, når du er ude i alt slags vejr.

Derfor vil de fleste vandrejakke være både vind- og vandtætte, så du er sikker på, at du bliver holdt tør og varm på selv de længste vandreture.

Derudover vil mange vandrejakker være indrettet med mulighed for god ventilation, så du samtidig kan komme af med overskydende kropsvarme og sved. Lige netop det er også en af nøglerne til at blive holdt varm på sigt.

Vandrejakken er praktisk, funktionel og super komfortabel

Du vil typisk genkende en vandrejakke på dens praktiske og funktionelle design, der inkluderer mange lommer, der hovedsageligt lukkes med vandtætte lynlåse, samt mange elastikspænder, der giver mulighed for at tilpasse jakken til netop din krop.

Udvalget indenfor vandrejakker og friluftsjakker er stort, og der findes mange forskellige modeller og typer af disse jakker.

Derfor har vi her samlet en hurtig guide, der hjælper dig godt på vej, når du kaster dig ud i jagten på en ny vandrejakke.

Vandrejakker

Arc’teryx skaljakker

Top of the line vandrejakker fra Arc’teryx.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Black Diamond skaljakker

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Hvad skal du bruge vandrejakken til?

Det kan lyde som et dumt spørgsmål at stille sig selv, når det kommer til en så specifik ting som en vandrejakke. Ikke desto mindre er der mange fordele ved at notere sig, hvad man skal brugen jakken til i fremtiden.

Skal du f.eks. på et længere eventyr med vandreture i bjergene, eller skal du mest bruge den til at vandre i Danmark? Skal du mest bruge den på vandreture henover sommeren, eller skal du også på længere og koldere ture, hvor temperaturerne bliver lave?

Det er bare nogle af de overvejelser, som du bør gøre, før du går ud og køber en nye vandrejakke.

Det er nemlig vigtigt, at du kender dine behov og krav til den kommende jakke. Det kan spore dig ind på, hvilken slags vandrejakke, der vil passe bedst til dig og dine kommende udfordringer og give dig et overblik over, hvilke ting som du skal lægge ekstra mærke til, når du sætter jagten ind på den perfekte vandrejakke til netop dig.

Vandrejakker fra Black Yak

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Lommer og detaljer er vigtige på jakken

Når du skal undersøge dine behov og krav til en kommende ny vandrejakke, så handler det også om dine ønsker til antallet og placeringen af lommer samt diverse lækre, funktionelle og praktiske detaljer som plads til udvendig lomme til liftkort og indrettet lomme til mobiltelefon med udgang til høretelefoner.

Alle disse detaljer og prioriteringer er forskellige fra jakke til jakke, og derfor kan du med stor fordel bruge lidt tid på at kigge nærmere på forskellige slags jakker for at blive klogere på, hvilke detaljer der er geniale til dig og dine behov, og hvilke der er fuldstændig unødvendige eller ubrugelige for dig.

Antallet og placeringen af lommer varierer meget fra jakke til jakke, og derfor skal du finde den jakke, hvor du synes, at lommerne matcher dine behov bedst muligt. Du bør dog altid være opmærksom på, om jakken har en eller flere indvendige lynlåslommer, så du altid har et godt og sikkert sted for dine mest dyrebare ejendele.

En anden af de vigtigere detaljer, der kan variere fra jakke til jakke er antallet og udformningen på ventilationslommerne. Nogle billigere vandrejakker har slet ikke denne mulighed for at åbne op for ekstra ventilation, mens de lidt dyrere jakker formentligt alle vil have dem i forskellig grad.

Ved du, at du skal vandre meget i bjerge eller i varmere områder, så er det vigtigt, at du har mulighed for at lyne op og få luft i kontrollerede mængder ind under jakken. På den måde begrænser du dannelsen af sved, hvilket på den lange bane kan være noget af det, der kan gøre dig allermest kold.

Mærker og farver på vandrejakken

En af de ting, der ofte fylder meget hos danskere, er mærket på jakken. Måske har du et par vandrebukser eller en vandretaske fra et bestemt mærke, og derfor ønsker du måske at have jakken fra samme mærke. Det kan du sagtens gå efter, da de fleste mærker, der laver vandre- og friluftsudstyr også laver gode vandrejakker.

Derudover er det vigtigt at overveje, hvilken farve du ønsker at have din jakke i. Mange vandrejakker fås i flere forskellige farver, og der er derfor god mulighed for at få en jakke i en bestemt farve, der matcher resten af dit udstyr.

Skal du på længere vandreture i bjerge eller andre større naturområder, så kan du med fordel overveje, om du vil have en jakke i en kraftig farve. Det gør det lettere for dine vandrekammerater at se dig, når I er ude i naturen. Især i dårligt vejr, hvor det regner eller sner kraftigt, kan dette være en stor fordel.

Tager du tit på vandreture alene, kan du også med fordel vælge en vandrejakke i en kraftig og letgenkendelig farve, da det i så fald vil være nemmere at finde dig, hvis uheldet en dag skulle ramme.

Størrelsen på jakken

De fleste vandrejakker er som udgangspunkt ikke decideret foret og kaldes derfor også for skaljakker. Dog kan nogle af dem udstyres med en slags indbygget fleece trøje, så de giver noget mere varme.

Dog skal du, når du vælger størrelsen på din nye vandrejakke, være opmærksom på, at du på vandreture i koldere omgivelser vil have behov for at have flere forskellige lag af tøj inden under din vandrejakke.

Det skal du altid have i baghovedet, når du kigger på skaljakker, da det vil blive et stort problem på sigt, hvis du ikke kan have noget inden under jakken.

Sørg derfor altid for at have plads til flere lag af f.eks. uldundertrøjer og fleece trøjer, når du skal købe din nye vandrejakke.

Er vandresokker også vigtige for dig?

Vandresokker er ikke must, men det bliver det så snart du går flere og længere ture.

Vandresokker vil også være vigtige for dig, som bare vil have den esktra gode komfort det giver med et par lækre sokker med perfekt fit på din fod. Ingen syninger som skarver, ingen klamme og kolde fødder. Plus at flere vandresokker er designet til at give støtte.

Når du har fundet din vandrejakke og dine vandrersokker, så skal det overvejes om ikke også du skal kigge på nogle andre vigtige ting til en vandretur. Nemlig vandrestøvler, vandrebukser og vandrestave.

SE OGSÅ