Trekking, hiking, vandring eller blot en gåtur. Du finder lang række fremragende vandreruter i Danmark. Du behøver ikke engang, at rejse til eksotiske himmelstrøg for at opleve skøn natur og komme ud i det fri for at koble af. At gå lange strækninger i vild natur i Danmark er en helt ideel måde, at opleve landet på.

I Danmark er der et væld af smukke vandreruter, både på Sjælland, Fyn, Jylland og øerne omkring. Det er næsten svært at vælge, hvor turen skal gå hen, for det danske landskab byder på lidt af hvert.

Her viser vi dig nogle af de absolut bedste vandreruter i Danmark. Og nogen er endda certificerede som Premium vandrerute af det anerkendte Deutsches Wanderinstitut.

Jyllands historiske vandreruter

En af de mest populære vandreruter i Danmark er Hærvejen, der strækker sig helt op til 500 km. Ruten er kendt for den smukke varierede natur, der følger dig på hele strækningen. Du vil både gå igennem skov, bakkedale, åer og store enge – alt det bedste fra dansk natur.

Hærvejen har blandt andet fået sit navn, da den i gamle dage blev brugt til både hær- og handelsvej, udover at være pilgrimsrute.

En anden meget populær og smuk vandrerute i Jylland er Panoramaruten Mariager Fjord ved Hobro og Bramslev Bakker.

Det er den første vandrerute i Danmark, som er certificeret som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. Europas mest udbredte kvalitetssystemer for vandreruter.

Hærvejen

 • Ruten går gennem Jylland fra Vendsyssel til Padborg
 • I alt kan du gå 500 km på hele ruten, alt efter tempo tager det omkring 3 uger til fods at gå fra nord til syd.
 • Der er mulighed for overnatning på hele strækningen
 • Du kan selv designe længden af ruterne undervejs og dele den op i etaper

Man kan også holde sig til Sønderjylland, og vælge at følge Gendarmstien, der i alt er 74 km lang. Ruten starter ved Padborg, og går til Als.

Denne vandretur er kendt for de historiske landemærker nær den tyske grænse, da man går i sporene på grænsegendarmeriet fra 1839, der havde til opgave at holde udkig efter smuglere.

Derudover er Gendarmstien også blevet anerkendt som ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’, og gør den dermed til en europæisk kvalitetsrute, som den første af sin slags i Danmark.

Du kan downloade et kort over Hærvejsruten her: Oversigtskort

Panoramaruten Mariager Fjord

Kort og info om Panoramaruten Mariager Fjord.

Landkort over panoramaruten hobro mariager

Vandreruter på Sjælland

Glem Spanien, tag på Camønoen!

Du har nok hørt om Caminoen – den lange pilgrimsrute gennem Spanien. Men har du hørt om Camønoen?

Møn på sydsjællands østkyst bliver mere og mere attraktiv for unge Københavnere, der ønsker at komme i kontakt med naturen.

Og øen kan også byde på en helt spektakulær vandrerute på 175 km, der også går under navnet; kongerigets venligste vandrerute.

ca 250.000 skridt bliver du taget gennem betagende Møns klint, stier i urskoven, marker, strand og den smukkeste stjernehimmel, du finder på dansk jord.

Møn er nemlig kendt for sin ‘Dark sky’, der giver det klareste udsyn til en tætpakket stjernehimmel.

Camønoen:

 • Der er i alt 10 etaper, der har fået navn efter seværdighederne på hver enkelt, fx fugleetapen og klinteetapen.
 • Der er både mulighed for overnatning i shelters, teltpladser eller vandrehjem/bed and breakfast.
 • Du kan altid kontakte de lokale ildsjælde, der både arrangerer overnatning, saunagus, bagagetransport eller proviantering undervejs på ruten. Camønoen kan blive en rigtig lokal oplevelse.
 • Du kan forvente alle slags underlag og sværhedsgrader på Camønoen, alle kan være med.

Er der noget bedre sted, at nyde en stjerneklar nat end i et shelter efter en dags vandring i skønne Danmark, med en god kop the i termokanden og det knitrende bål, der holder jer varme?

Møn er vandre-entusiastens drøm.

Det kan anbefales, at du anskaffer dig nogle rigtigt gode vandrestøvler, vandrebukser og nogle vandrestave. Det er nemlig en lang og hård tur, hvis du tager den over en uges tid.

Et kortere vandre-alternativ ikke langt fra hovedstaden

Bor du I København, og ønsker at komme ud i naturen, kan du meget vel kigge nærmere på Nordkyststien, der går fra Hundested til Helsingør i Nordsjælland.

Med en længde på i alt 61 km kan du nå at gå vandreruten på en forlænget weekend, hvis du går 20 km om dagen.

Nordkysten har en række af charmerende byer såsom Tisvilde, Liseleje, Gilleleje og Hornbæk – alle fyldt med hyggelige cafeer og pause spots på din vandretur.

Nordkyststien:

 • 90% af ruten fra Hundested går langs vandet med udsigt til klitter og hav.
 • Der er flest muligheder for overnatning på hotel frem for shelters på denne vandrerute
 • Der er rigeligt med god kaffe og croissanter at proviantere sig på undervejs.
 • Ruten kan nås på 3-5 dage

Vandreruter på Bornholm

Er du til hvide sandstrande, små gamle fiskerhuse og vilde klippelandskaber? På solskinsøen, Bornholm, finder ud den betagende vandrerute på 120 km kaldet Kyststien.

Den tager dig nemlig hele øen rundt langs kysterne, gennem små og større byer, gennem mere end 30 havne og fiskerlejer og ikke mindst skønne sandstrande og klipper hele vejen rundt.

På denne vandretur starter du i byen Rønne, hvor man også ankommer med færgen, men du bestemmer selv om du vil gå ruten mod uret eller med, det er en smagssag.

Klippeøens smukke kyststi:

 • Også her er ruten inddelt i 7 etaper i forskellig sværhedsgrad, ønsker du kun at gå 1 dag eller 2, kan du med fordel kigge nærmere på, hvilken etape der tiltrækker dig.
 • Der er mange muligheder for overnatning, både på badehoteller, familiecamping eller hostels.
 • En bonus er, at ruten tager dig igennem hyggelige byer som Gudhjem eller Vang, hvor du kan få en lækker is eller en røget sild.

Det fynske øhav byder på idyl og øsamfund

En anden destination, der også går under Bedste vandreruter i Danmark, er Øhavsstien.

Med sine 220 km er det en af Danmarks længste ruter. Der findes i alt syv strækninger, der omkranser det Sydfynske øhav. Her er rig mulighed for fordybelse, ro og gode naturoplevelser.

Godt at vide om Øhavsstien:

 • Ruten går fra Langeland til Padborg
 • Afhængigt af tempo tager turen 9-11 dage
 • Øhavsstien tager dig både gennem smukke Svendborg, Siø, Svenninge bakker og ender på den lille øperle Ærø fuld af landsby idyl.
 • Også her kan man vælge enkelte dele af ruten til endagsture eller kortere vandreture.
 • Der er rig mulighed for overnatning i de fynske byer

Tag på staycation find dine vandreruter i Danmark

Der er altså en masse gode grunde til, at blive i Danmark og se al den smukke natur lige foran vores fødder. Så du behøver ikke rejse om på den anden side af Jorden for, at komme på en spændende og smuk vandretur.

Herhjemme har vi utallige gode muligheder fyldt med dansk idyl og smuk natur.

De fleste danskere vil nok blive positivt overraskede over de nævnte vandreruter, da man vil opdage nye byer, kyster, skove og dale i det danske land, man ikke var stødt på i bil eller på cykel.

Der kan vandring noget ganske særligt, for til fods kan du komme vidt omkring og i dit helt eget tempo.

Så snør vandrestøvlerne og kom ud i den friske luft. De Bedste vandreruter i Danmark venter på dig.