Alle vil på et tidspunkt opleve sorg. Sådan håndterer du den.

25. mar 2018 | Mennesket

Sorg vil ramme os alle. Tiden læger alle sår, men det kan hjælpe dig, at anerkende sorgen og aktivt gøre noget for at komme videre og bearbejde din sorg.

Her er 5 ideer, der kan hjælpe dig med, at håndtere din sorg, når en person, du elsker dør:

  1. Deltag i ritualer. Mindehøjtideligheder, begravelser og andre traditioner hjælper folk med, at komme igennem de første par dage og ære den person, der er død. Bare at være sammen med andre mennesker, der også kendte din elskede, kan være trøstende.
  2. Udtryk dine følelser. Undgå at stoppe dig selv, hvis du vil råbe et hele ud. Hvis du lytter til bestemte sange eller gør bestemte ting, kan det være smertefuldt, fordi det bringer minder tilbage om den person, du mistede. Det er naturligt at føle sig sådan. Efter et stykke tid bliver det mindre og mindre smertefuldt. Ved at du kan (og vil) føle dig bedre over tid.
  3. Tal om det, når du kan. Nogle mennesker finder det nyttigt, at fortælle historien om deres tab eller tale om deres følelser. Men nogle gange har en person ikke lyst til, at tale om et tab, og det er okay også. Ingen bør føle sig presset til at tale. Selv hvis du ikke har lyst til at tale, skal du finde måder, at udtrykke dine følelser og tanker på. Start med at skrive i en dagbog om de minder, du har om den person, du har mistet, og hvordan du har haft det siden tabet. Eller skriv en sang, et digt eller hyldest til din elskede. Du kan gøre dette privat eller dele det med andre.
  4. Bevar minder. Lav et mindesmærke eller en hyldest til den person, der død ved, at plante et træ eller lave en lille have, eller ære personen på en passende måde, som at deltage i en velgørenhedsarrangement eller en gåtur.
  5. Lav en mindeæske eller en mappe, der har minder om den person, der er død. Medtag mindesmærker, fotos, citater eller hvad du synes. Hvis du vil, så skriv et brev til personen. I det vil du måske gerne fortælle om dine følelser, ting du vil sige eller måske takke din elskede for, at have været en del af dit liv.

Når du skal begrave din elskede, så vil du også kunne tale med bedemanden om din følelser. De er ikke uddannede psykologer, men hjælper gerne med en snak om dig, dine følelser og den kommende tid – døgnet rundt. Selvom de har har andet end deres arbejde, så har Kronjyllands.dk begravelsesforretning døgnåbent.

Deltag i en støttegrupper. Hvis du tror, ​​det kan være interessant for dig, at gå i en støttegruppe for sørgende, spørg en forælder, skolerådgiver eller præst om hvordan man finder en. Du behøver ikke være alene med dine følelser eller din smerte.

SE OGSÅ