Indhold
Minigolf er en populær sport, og selvom mange udelukkende forbinder minigolf med noget, som man spiller på campingpladser, når man er på ferie, så er det rent faktisk ikke kun sådan.
Man kan nemlig sagtens gå til minigolf, og man kan blive rigtig god til det. Det er nemt at få mange timers sjov på denne måde.
Og så er det sundt for både ens sociale liv og motionen.
Motionen er moderat, men der er en masse bevægelse og man er ude i den friske luft. Alle kan gå til minigolf, da det ikke kræver meget af din fysisk.
I denne artikel kan du læse alt om minigolf. Du kan også læse om udstyr til minigolf, som minigolf køller eller puttere og bolde.
Det er bare at læse med, hvis du gerne vil have al den information, du har brug for.
Udstyr til minigolf
Når man gerne vil i gang med at spille minigolf, så skal man have valgt noget udstyr. Det er selvfølgelig ikke ligemeget, hvad det er for nogle udstyr, man vælger, og det anbefales derfor, at det er noget, man sætter sig ind i. Så kan man nemlig vælge det udstyr, der er bedst for en.
Hver spiller har brug for en minigolfputter og minigolf kugler. Det er meget vigtigt, at man har sin helt egen minigolfputter. I starten har man kun brug for 5 – 7 bolde, da det er nok til at komme i gang med at spille. Hvis man har alt for mange bolde, så kan man risikere, at det bliver for svært at komme i gang med minigolf. Med mindre man har en dygtig instruktør ved sin side, der kan hjælpe en lidt i gang. Eller hvis man på forhånd har sat sig ind i, hvad formålet kan være med at benytte sig af mange bolde.
NiFO har altid været en af de mest førende producenter inden for minigolf. Man kan dermed med fordel kigge nærmere på en NIFO kølle. Nogle af de mest populære bolde er derfor også NIFO bolde. Disse bliver også sommetider betegnet som NIFO kugler.
Minigolf-putteren eller køllen om man vil
En putter til minigolf består af tre dele. Nemlig et greb, et skaft og en fod.
Et formstøbt gummigreb er et godt greb. Et sådan greb er i langt de fleste tilfælde også langt nok til, at de fleste spillere har plads til begge deres hænder på grebet.
Det er nemlig altid vigtigt at holde begge hænder på putterens greb, når man skal spille.
Det er aldrig nok kun, at bruge en hånd. Dertil bliver præcisionen simpelthen for ringe.
Skaftet er for det meste af stål. Et stålrør giver nemlig et stabilt og godt skaft, der aldrig slingrer, når et slag udføres.
Hvilket mærke minigolf-putter skal man købe?
NIFO er et velkendt og anerkendt mærke, når det kommer til minigolf-puttere.
En minigolf kølle fåes i flere længder. Nogle køller kan du få i 2 forskellige længder og nogen i 3 og 4 længder.
Minigolf bolde (faktisk kaldet kugler)
Hvis man spiller som gæst et sted, så vil man i langt de fleste tilfælde kun få udleveret en enkelt bold. Men hvis man er klubmedlem, så er sagen en helt anden.
Man skal nemlig anskaffe sig et antal bolde i starten. Der er også mange, der hele tiden vælger at forsøge deres samling.
Det kan ske lidt i takt med, at man bliver bedre og bedre til at spille. Det er nemlig også helt naturligt, at man i takt med dette får større og større ambitioner.
Der findes rigtig mange boldproducenter rundt om i Europa.
Og virkeligt mange forskellige minigolf bolde. Faktisk over 500 forskellige typer med hver deres egenskaber. Som at hoppe eller bounce mere eller mindre.
Størrelsen på boldene varierer, og et standardmål ligger på 37 – 43 mm i diameter.
Det er også forskelligt, hvordan deres vægt, hårdhed og overflade er. Nogle bolde er lakeret på bestemte måder, og de kan også have forskellig slags lak.
Der findes også bolde, der er fremstillet helt uden lak. Sådanne bolde er ru.
Den fordel, der er ved de ru bolde, er at deres greb i banen er langt bedre. I hvert fald når de rammer denne, og hvis man spiller med skru, så kan det ses meget tydeligt.
I Danmark findes der et mindre antal forhandlere af både bolde og udstyr, der kan hjælpe nye spillere og nye klubber i gang.
NIFO-minigolfbolde
Vil du have minigolfbolde fra det førende mærke, så skal du vælge NIFO.
Boldene bliver klassificeret i hårdhed, springhøjde og vægt.
Det er vigtigt, at vide (for kenderne) at de forskellige klassificeringer er givet, og målt, ved 20 graders varme – da kolde og varme forhold ændre minigolfboldens performance og egenskaber.
Boldenes størrelser
- K -> lille (klein)
- M -> medium (mellem)
- G -> stor (gross)
Boldenes overflade
- L -> lakeret
- R -> ulakeret
- X -> rå og ulakeret
Alt efter hvilke type bane og underlad du spiller på, så skal minigolfbolden også passe til dette.
Kort introduktion til minigolf
Det er i overvejende grad muligt at spille på tre forskellige typer af anlæg. Hvert minigolf anlæg har sit helt eget underlag, og det er muligt at spille på enten eternit, filt eller beton.
Det er muligt både at spille minigolf en fritidsfornøjelse, men det kan også spilles som en reel sportsgren. Minigolf er et spil, der spilles over hele verden.
I Danmark finder man klubber under Dansk Minigolf Union, og denne union afholder også hvert år de danske mesterskaber.
De enkelte klubber afholder dog i høj grad også deres egne arrangementer, og der findes helt generelt mange aktiviteter, som henvender sig til alle målgrupper inden for minigolf.
Det betyder derfor ikke noget, om man er nybegynder, ung eller gammel, øvet eller elite.
Minigolf spilleregler
Der er nogle helt klare spilleregler i minigolf, og disse skal man naturligvis følge. På hver bane skal der spilles med en minigolfputter og en bold.
Det gælder altid om at slå bolden i hullet, og det skal ske ved, at man benytter sig af så få slag som overhovedet muligt.
Et slag tækker for et point. Hver spiller har højst 6 forsøg til at få bolden i hullet. Hvis man som spiller ikke er i stand til at klare dette, så vil spilleren blive noteret for syv, og det betyder også, at den pågældende spiller så har afsluttet banen.
Bolden skal altid spilles fra et valgfrit sted i banens startfelt. Det er her, det første slag altid foretages.
Hvis man i første slag ikke kommer forbi den røde grænselinje, så betyder det, at man i det næste slag igen skal stå et slag fra startfeltet. Man fortsætter altså på den måde, indtil bolden passerer grænselinjen.
Det er dog også værd at vide, at det også er muligt at spille på baner, der slet ikke har en grænselinje. Hvis det er tilfældet, så skal man altid slå sine slag fra startfeltet, indtil man får bolden i hullet.
Spiller man på en bane med en grænselinje, så skal man, så snart denne er passeret, fortsætte derfra, hvor bolden ligger.
Hvis en bold ryger uden for banen, så er der altid to muligheder. Hvis det sker, før at den har passeret grænselinjen, så skal man altid spille det næste slag fra startfeltet.
Hvis det sker efter, så må man lægge bolden ind på udlægslinjen. Dette ud for det punkt på banen, hvor bolden røg ud,
Så snart en runde er afsluttet, så bliver pointene talt sammen. Den spiller, der har den laveste score, vinder.
Det vil altså sige, at det er den spiller, der har fået bolden i hul med lavest antal slag, der vinder.
Hvor kan man spille minigolf i Danmark
Selvfølgelig kan du finde minigolfbaner på de fleste campingpladser, tivolier, sommerlande o.lign former for forlystelsesparker.
Og de typer minigolfbaner er der hundrede og hundredevis af i Danmark.
Men af mere “officielle” minigolfbaner i klubber – som kan bruges til minigolf-turneringer og til “officielt” minigolf med de rette mål, størrelser og sværhedsgrader, så skal du til klubberne.
Dem kan du læse mere om i næste afsnit.
Find en minigolfklub nær dig
Der findes ca 30 minigolfklubber i Danmark.
De er fordelt godt udover hele landet, så det burde være til at komme til en klub relativt nemt.
De er fordelt så der er ca 10 klubber i Jylland. Knap 10 på Fyn og knap 15 på Sjælland og Bornholm.
Og tallene er stigende ifølge Dansk Minigolf Union.
Du kan finde klubberne og kontaktinformationerne her.
Du kan læse mere om minigolf på DMU – Dansk Minigolf Union.